Potrójna Mamuśka

Mazurek kajmakowy

 Dziś wyruszamy do taty. Święta jak zwykle rodzinne. Mam nadzieje, ze poczuję trochę staroświeckiej atmosfery, bo niestety ciężko o to w pracy. Dziś jednak mam urlop, i zaczynamy święta. Jedziemy jak tylko mała Maluśka odeśpi "zarwaną noc.

Tymczasem prezentuję przepisy na Mazurki.  Ciasta na mazurki na szczęście można upiec nawet kilka dni wcześniej, zanim zacznie się świąteczna bieganina. Są to zwykłe kruche placki, pieczemy za jednym zamachem tyle ciast, ile mazurków robimy

Ciasto Kruche na spody mazurkowe

W zależności od wielkości blaszek dodajemy czyli 3 części mąki, 2 masła i 1 cukru pudru. Takie ciasto po zagnieceniu jest miękkie i lepkie,  wtedy koniecznie trzeba je schłodzić, przez około 3 godziny w lodowce, najlepiej jednak przez całą noc, po schłodzeniu ma konsystencję plasteliny.

Wykładamy ciastem blaszki i nakłuwamy widelcem, pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach.

Zaczynam od najszybszego i najmniej pracochłonnego Mazurka Kajmakowego.

Mazurek Kajmakowy

30 dag posiekanych orzechów włoskich

puszka słodzonego mleka skondensowanego lub gotowa masa krówkowa

2 łyżki miodu

mleczna czekolada lub polewa z mlecznej czekolady.

 

Orzechy mieszamy z miodem i średnim ogniu, ciągle mieszając podsmażamy tak długo, aż miód się skarmelizuje. Takie orzechy wykładamy na placek.

Jeśli mamy mleko skondensowane, nacinamy otwieraczem puszkę i gotujemy 3 godziny na małym ogniu....gotujemy....gotujemy i gotujemy...Dlatego polecam masę krówkową.HEhe

A więc masę krówkową wykładamy na orzechy i polewamy rozpuszczoną z łyżka mleka czekoladą , bądź gotową polewą. Teraz zostaje nam już tylko dekoracja...

Smacznego

darmowy hosting obrazków